Forum www.rkka.fora.pl Strona Główna www.rkka.fora.pl
Forum poświęcone Armii Czerwonej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jedzenie!
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rkka.fora.pl Strona Główna -> Wyposażenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pią 14:36, 03 Lut 2012    Temat postu: Jedzenie!

Wszak, że robię porządki w przeglądarce i wywalam zakładki znajduję różne ciekawe rzeczy. Ot, na przykład:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Szuder dnia Pią 14:43, 03 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzik_warminski




Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska

PostWysłany: Pią 18:12, 03 Lut 2012    Temat postu:

no i niemieckie sardynki
a i swoje ciągneli ryby w aluminiowych okrągłych puszkach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Wto 9:53, 07 Lut 2012    Temat postu:

Myślę, że tematyka jedzenia ogólnie jest ciekawa i często zaniedbywana przez rekonstruktorów.

Na początek: Swinnaja tuszonka, czyli nic innego, jak mięcho z tłuszczem w puszce, pochodzenia LL.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
i trochę z produkcji:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
I jeszcze kilka:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Etykietek garść:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Oraz opis (ze strony, gdzie można było takie cuś kupić):
Cytat:
Russian WW II Spam with Military Label

One tin of Spam with an accurate replica Russian Military wrapper, in the traditional key-opener can (no pop-tops here). Spam was shipped to Russia in great quantities during the war, and many years later Nikita Kruschev publicly remarked that Russia would have lost the war if it had not been for Spam from America. This popular ration was distributed in at least four ways: with no label, with the American label, with a Russian Military label, and with the Russian civilian label. Any one, or a mixture of these, might be found in a Russian soldier's kit.

For the benefit of re-enactors, this tin contains fresh-from-the-shelf pork luncheon meat and can be readily consumed as a field ration.

Oraz cywilne:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
I także opis:
Cytat:
Russian WW II Spam with Civilian Label

During the war there were many brands of Pork Luncheon Meat distributed to American troops and allies - these were all commonly referred to as "Spam." This sale is for one tin of Spam in the traditional key-opener can (no pop-tops here), with an accurate replica of the colorful Russian civilian wrapper. Spam was shipped to Russia in great quantities during the war, and many years later Nikita Kruschev publicly remarked that Russia would have lost the war if it had not been for Spam from America. This popular ration was distributed in at least four ways: with no label, with the American label, with a Russian Military label, and with the Russian civilian label. Any one, or a mixture of these, might be found in a Russian soldier's kit.

For the benefit of re-enactors, this tin contains fresh-from-the-shelf pork luncheon meat and can be readily consumed as a field ration.


I jeszcze kilka puszek, ponoć oryginalne:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Może komuś się przyda, może ktoś ma więcej Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
al-muell




Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 10:12, 07 Lut 2012    Temat postu:

Ciekawostka: to właście od tej "swinnoj tuszonki" wzieło się określenie "małpa" lub "małpina" na konserwy wojskowe. Ponoć polscy żołnierze żartowali, że amerykanie pchają do tych puszek mięso z małpy i stąd potoczne określenie, które funkcjonuje jeszcze długo po wojnie. Co ciekawe, pewien sklep internetowy oferuje konserwy z "małpiny" w nieoznakowanych puszkach bez zawleczek/kluczyków itp. Myślę, że przy okazji następnych manewrów sobie to przetestuję.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez al-muell dnia Wto 10:13, 07 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Wto 10:22, 07 Lut 2012    Temat postu:

Ano, oferuje, tylko dość drogo, jak za kawałek blachy z kawałkiem mięsa wewnątrz... ale ponoć są całkiem dobre Wink

W następnej części (czyli - jak znajdę chwilę) wrzucę coś o innym jedzeniu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzik_warminski




Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska

PostWysłany: Śro 1:27, 08 Lut 2012    Temat postu:


takie znajdywałem ale z biciem cccp


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Sob 18:13, 07 Kwi 2012    Temat postu:

Szlachetni, walczę o puszeczkę, prosiłbym o niepodbijanie Wink
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Igor




Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Borzymie

PostWysłany: Nie 22:09, 08 Kwi 2012    Temat postu:

No to życzę powodzenia w licytacji Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Śro 20:36, 10 Paź 2012    Temat postu:

I kolejna rzecz.
Przyznam bez bicia, że zainspirował mnie post Kolegi al-muell, w którym padło słowo "Komiśniak". Wcześniej jakoś umknęło mi z edukacji Wink

I oto przepis na dziś:
[link widoczny dla zalogowanych]
oraz oryginał:
[link widoczny dla zalogowanych]

Ktoś próbuje piec? Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
al-muell




Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 7:58, 11 Paź 2012    Temat postu:

We Wrocławiu jedna piekarnia robi komiśniaka, który ponoć smakuje i wygląda (foremkowy) jak na froncie. Ja jednak kupuje "zwykły" żytni. Nie wiem jaka różnica w przepisie, ale smak się trochę różni.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Czw 14:57, 11 Paź 2012    Temat postu:

Może na jesieni odpalę piec chlebowy u babci i coś się pobawię, ale to później, później.
U nas kiepsko z takimi chlebami, ale jutro porozglądam się za czymś koszernym.

Co jeszcze, z ogólnodostępnego żarcia, polecacie na manewry/do rekonstrukcji?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
al-muell




Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 7:59, 12 Paź 2012    Temat postu:

Cebula - poprawia smak prawie wszystkiego, zapewnia witaminy i jest tania.

Słonina wędzona lub boczek - tylko trzeba uważać bo wędzony boczek, który zwykle się trafia w sklepach spożywczych nie daje się geryźć na surowo. A chleb żytni+plater słoniny+cebula=mniam, mniam Very Happy

Jabłka - kiedy połączenie słoniny i chleba zaczyna się robić mdłe. A teraz akurat jest sezon.

Ziemniaki - jeżeli zakładamy, że będzie czas na upieczenie lub ugotowanie, to praktycznie mozna je brać przez cały rok.

Dobry patent zrobił kiedyś kolega - gotowana kasza zalana tłuszczem i skwarkami - przenoszona w menażce zamykanej, dobra do jedzenia nawet na zimno. Jeszcze lepsza z dodatkiem surowej cebuli Very Happy

Konsterwy - makrele w pomidorach - jedna z sieci supermarketów (uleciało mi która), sprzedaje makrele w pomidorach w puszce bez kluczyków i zawleczek, w rozmiarach idealnych by nakleić radziecki papier od wojennych "skumbrii w tomacie"

Smalec - spakowany w ceramiczną miseczkę przykrytą szmatką i przewiązaną bądź w weka (w kauflandzie np. sprzedają weki zamykane zatrzaskiem drutowym, w których tylko uszczelka jest do wymiany). Trzeba jednak pamiętać, ze czerwonoarmiści zwykle nie widzieli weków u siebie. Któryś weteran 1AWP wspominał, że z piwnic niemieckich domów brali tylko słoiki z kompotem, bo co do reszty to nikt nie wiedział co to jest i czy się nadaje do jedzenia...

Landrynki miętowe - na odświeżenie oddechu po tym wszystkim. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez al-muell dnia Pią 8:00, 12 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotr2104
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:51, 12 Paź 2012    Temat postu:

no fakt słonina wędzona jest całkiem dobrym wynalazkiem, u mnie nawet u jednego rzeźnika daje się zazwyczaj ją kupić, a kwestia boczku jest taka że niektóry nie jest wędzony tylko "malowany" (nasączany koncentratami dymu) i nie ma to ani smaku ani konsystencji wędzonego... ew. jeszcze przydatny poza cebulą bywa czosnek Razz

PS. Szuder, pamiętasz Koszyce i motyw "dobrego prezesa"??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzik_warminski




Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska

PostWysłany: Sob 10:14, 13 Paź 2012    Temat postu:

A "SAŁO" czyli solona słonina.
towar bezobsługowy a prosty i historyczny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szuder
Politruk



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Śro 21:14, 03 Kwi 2013    Temat postu:

A tu ostatnie eksperymenty z niemiecką żywieniówką - w końcu po 1943 zdobywanie niemieckich konserw nie należało do rzadkości.
[link widoczny dla zalogowanych]

Dwa komplety (po dwie) "Schutzegummi", dwie porcje kawy z mlekiem SS no i konserwy mięsne. Jako ciekawostka - zapałki (zrobione na bazie współczesnych - nie mogę znaleźć tych sklejkowych) oraz eksperymentalnie pudełko na amunicję do Mosina. W tle rosyjska musztardówka Wink

Etykietki dostępne na necie - tylko drukować i naklejać! Mam jeszcze na wino, ale wydrukowałem w złym formacie i mogę co najwyżej na skrzynię przykleić, bo A4 Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rkka.fora.pl Strona Główna -> Wyposażenie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin